Lekkernijen: alles of helemaal niets?

Follow my blog with Bloglovin

Hello you,

Vandaag wil ik het hebben over “balans” op het gebied van voeding. Want wat betekent dit voor jou? Ik merk om mij heen dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt en er is echt iets in mij dat kriebelt om mijn mening te delen hierover.

Keep learning

Al heb ik in het afgelopen jaar al veel geleerd over voeding, ik blijf altijd veranderen van inzicht en pas mijn gewoontes hierop aan. Ik hou echt van lekkernijen en ik zorg er dan ook voor dat dit binnen mijn dagelijkse caloriebudget past. Veel lekkernijen zijn erg calorierijk en doen helemaal niets voor jouw lichaam qua vitaminen en mineralen (no shit, Sherlock) en het is dan ook niet verstandig jouw hele dag voornamelijk te vullen met allerlei snacks. Wij weten allemaal dat je het beste je lichaam kunt voeden met voldoende groente en fruit. Ook is het van belang voldoende eiwitten en (gezonde) vetten binnen te krijgen.

That’s how the cookie crumbles…

Ik postte vandaag op facebook een foto van mijn kopje koffie met een koekje erbij. Hier had ik bij vermeld dat dit koekje slechts 33 kcal bevat en dat dit een heerlijk tussendoortje is zonder schuldgevoel. Ik kreeg een hele terechte reactie dat het lastig kan zijn het dan bij 1 koekje te houden als het pak eenmaal open is. Ik herken dit ontzettend en ik begrijp dat men dit zegt. Want ik zeg niet dat het mij nooit is overkomen dat ik als een hongerige cavia het hele pak leeg heb geknabbeld en het gebeurt mij heus nog wel een enkele keer dat ik meer eet dan dat ik van tevoren had ingepland. Maar ik kan je ook vertellen dat ik hier steeds beter mee overweg kan gaan. En dat ik steeds meer discipline krijg (want ja, daar draait het uiteindelijk om) om me te gedragen en te genieten van dat ene koekje.

Waarom haal ik het nog in huis? Waarom wil ik persé een koekje en kan ik niet gewoon helemaal niks lekkers kopen (in de vorm van snacks), zodat mijn huis alleen maar gezonde opties in de kastjes heeft staan?

That escalated quickly…

Ik denk dat het belangrijk is in de leerweg naar een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon om jezelf niet teveel restricties op te leggen en niet gelijk alles te verbannen. Als jij echt geniet van een lekkernij, dan moet dan ook gewoon kunnen. En ik denk dat je JUIST jouw doel van een gezonde lifestyle en eetpatroon hebt behaald als jij kunt zeggen dat je echt kunt genieten van jouw favoriete snack zonder overboard te gaan.

Het kan betekenen dat jij een gesprek met jezelf moet hebben (niet hardop, want dat kan creepy overkomen) om te zeggen “gedraag je, je bent geen beest – neem 1 koekje en berg de rest weer netjes op in het keukenkastje”. Zoals in mijn eerdere blogpost vermeld staat, is het verstandig jouw kcal bij te houden via een foodapp. Zo weet je of iets wel of niet past in jouw caloriebudget voor de dag en als je dan geneigd bent meer dan 1 lekkernij te pakken voel je je ook belachelijk als blijkt dat je moet invullen dat je bijv. 5 of 10 koekjes hebt opgepeuzeld.

Hungry of hangry?

Trouwens! Denk er eens over na, als jij meer dan 1 snack achter elkaar eet (een soort van “mindless eating”) geniet jij dan nog echt of doe je dit uit verveling? Of omdat je gestresst en/of moe bent? Als ik niet lekker in mijn vel zit heb ik wel eens de neiging om een eetbui te hebben.

Vroeger heb ik hier heel erg mee geworsteld toen ik een mindere periode doormaakte. Ik grijp niet naar de drank of naar sigaretten oid, ik wil een reep chocolade en een zak chips. Dit soort gedrag is ook niet gezond. Dit was overigens heel lang geleden, maar schijnbaar hebben heel veel mensen hier last van. Eten is net zo goed een verslaving en een manier om je zorgen even te vergeten.

Er is dus een verschil tussen genieten van een snack en als een malloot alles naar binnen werken wat binnen handbereik ligt. Als er een verboden stukje chocolade achter slot en grendel ligt wil je deze liever hebben dan wanneer jij dit gewoon mag hebben van jezelf (met mate).

What’s your point?

Conclusie: ik vind (en wat je daarmee doet, dat moet je zelf weten) dat het gezond is om te kunnen genieten van een snack, zolang je hier ook echt van geniet en je je kunt gedragen. Dat is discipline en dat is overwinning in de weg naar een healthy lifestyle!