Nee zeggen & commentaar van omgeving

Follow my blog with Bloglovin

Je hebt vast wel eens te maken gehad met commentaar van collega’s, vrienden en/of familie op het moment dat je besloot eens gezonder te gaan eten of simpelweg door een keer nee te zeggen tegen een koekje of gebakje. En je hebt dit vast wel eens bloed irritant gevonden. Commentaar, zoals “oh, ben je ineens op dieet?” of “ach, je mag toch wel een keer genieten” wordt dan al gauw geroepen. Vooral leuk als jij op
dat moment de enige bent in de groep die dit doet.

Persoonlijk heb ik mij er dood aan geërgerd als ik iedere keer commentaar kreeg op mijn voeding. Sterker nog, tijdens mijn vorige wedstrijdvoorbereiding had ik altijd een bakje kip met groente bij me. Deze at ik elke dag tijdens de lunch. Toen ik voor het eerst op een nieuwe afdeling werkte op mijn werk bijvoorbeeld, kreeg ik al gelijk te horen “dus jij eet de hele dag bijna niks?” of “oh dat is ook niet veel?!”. Hierop reageerde ik vriendelijk door uit te leggen dat het inderdaad een kleine portie was, maar dat ik wel 6 à 7 maaltijden over de dag verdeeld at.

Vervolgens dook iedereen bijna met z’n neus letterlijk in mijn bakje om te kijken wat er allemaal in zat. “WAT IS DAT?!”. Hierop reageerde ik gewoon een beetje droog “Nou, meid. Dàt is nou “groente”. Erg goed voor je!” Begrijp me niet verkeerd. Ik begrijp het als mensen heel nieuwsgierig zijn, maar je kunt ook gewoonweg brutaal zijn.

Maarja, hoe ga je ermee om als mensen om je heen altijd commentaar hebben op jouw gezonde lifestyle en in hoeverre moet je je hieraan storen? Als er geroepen wordt “doe gewoon even normaal, joh! Neem lekker dat saucijzenbroodje! Je mag toch wel een keertje genieten?!” luister je hier dan gelijk naar en pak je dan toch dat vette broodje dat je eigenlijk niet had willen eten? Oké, natuurlijk moet het soms een keer kunnen. Maar als jij bepaalde doelstellingen hebt en dit soort momenten komen veel te vaak voor, dan maakt het dus wél iets uit.

Persoonlijk eet ik liever mijn “comfortfoods” in het weekend of op een speciale gelegenheid. Ik ben echt een “gezelligheidseter” en link eten dan ook direct aan een gezellige avond. Een verjaardag op kantoor bijvoorbeeld, dat hebben wij soms wel een paar keer per week (ik werk bij een grote organisatie). Taart lijkt eerst heerlijk, maar ik ervaar altijd dat ik het eigenlijk na 3 happen al op heb en achteraf denk ik altijd “hmm…zo speciaal is het ook weer niet”. Ik spreek natuurlijk voor mezelf.
Vandaag had de bedrijfskantine op kantoor tortellini op het menu staan. Ik begon gelijk te watertanden, want ik ben onwijs gek op pasta (in het bijzonder tortellini)! Normaal gesproken had ik het gelijk genomen, maar omdat ik momenteel aan het cutten (afvallen) ben geef ik hier niet aan toe. Ik probeer altijd het doel in mijn achterhoofd te houden en terug te denken aan het gevoel dat ik altijd had als ik het wel had genomen. Ik heb braaf mijn rijstwafels met kipfilet, hüttenkäse en eitje opgegeten. Omdat ik door de eiwitten redelijk vol zat is mijn lekkere trek weggegaan en was ik weer happy met mijn bewuste keuze om nee te zeggen tegen die overheerlijke en calorierijke tortellini.

Om even terug te komen op dat commentaar van anderen (in mijn geval dus vooral collega’s, maar ook wel eens familie). Ik heb gemerkt dat de meeste mensen mij in eerste instantie een beetje belachelijk zaten te maken, maar het gebeurde eigenlijk altijd (ja, altijd!) dat dezelfde personen na een tijdje ineens tips aan mij begonnen te vragen of zelf ineens een salade hadden meegenomen tijdens de lunch. So, “who’s the real winner here”?!

Maar er zijn ook mensen om mij heen die er gewoon niet zoveel om geven om gezond te eten of om af te vallen. En dat respecteer ik alleen maar. We zijn niet allemaal hetzelfde (thank god). Probeer het commentaar gewoon van je af te schuiven en maak desnoods een grapje om er maar niet serieus op in te gaan (want niet iedereen is oprecht geïnteresseerd, dus “why bother”?

Hoe ga jij hier eigenlijk mee om? En waar loop je tegen aan? Voel je vrij om mij een berichtje te sturen.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn kijk hierop en ik wens je veel succes met het behalen van jouw doelstelling(en)!

Liefs,
Isabelle