Zelfsabotage: wat als jij jezelf in de weg zit?

Beren op de weg

Wat jouw einddoel is, dat weet je wel. Maar er zijn zóveel obstakels. Zoveel beren op de weg. Het lijkt allemaal zo ver weg. En de vorige keer was je zó gemotiveerd, maar toch gebeurde er iets waardoor je weer terug bij af was. Je omgeving en de omstandigheden in jouw leven die de weg naar jouw einddoel beïnvloeden zorgen ervoor dat het moeilijker is om te bereiken wat je voor ogen hebt.

Iedereen heeft bepaalde angsten en onzekerheden. Als je om je heen kijkt naar mensen die in jouw ideale plaatje passen van waar jij naartoe zou willen werken, dan komt daar ook wel eens jaloezie bij kijken. Als jou dit dan niet goed lukt, dan is het al heel makkelijk om anderen de schuld te geven van jouw mislukkingen. Of door jouw omstandigheden als excuus te gebruiken waarom iets niet lukt.

De harde waarheid…

I would hate to break your bubble, maar – wist je dat je gewoon echt jezelf in de weg zit? Dat jij zelf de oorzaak bent van jouw falen? Dat je jezelf vertelt dat het niet gaat lukken en het echt daardoor mislukt? Een beroemde Henry Ford quote, “Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right,” benadrukt nog even hoeveel impact jouw mindset en jouw gedachten hebben op jouw succes en jouw mislukkingen. Het is misschien lastig om jezelf een spiegel voor te houden en je er bewust van te worden dat jij zelf bijdraagt aan alle obstakels richting jouw doel.

Je vrienden zouden je zogenaamd dwingen om niet te gaan sporten vanavond omdat het anders ongezellig is dat je niet een drankje/hapje komt doen. Vervolgens hebben zij je ertoe gezet om die bak met chips leeg te eten. Ook zeggen ze dat jij helemaal niet af hoeft te vallen, omdat je goed bent zoals je bent. Wellicht zeggen ze zelfs dat ze het jammer vinden dat je zo veranderd bent en dat je voorheen veel leuker was, toen je wel gewoon lekker genoot van alle etentjes en drankjes. Of je hebt familieleden thuis wonen die het allemaal maar onzin vinden. Die weigeren al het snoep in de kastjes weg te doen om jou te steunen. Dan is het toch logisch dat je het niet volhoudt? Dat is dan toch niet jouw schuld?

Wie is er nu eindverantwoordelijk?

Sorry – maar het is wel jouw schuld. Althans, jij kiest ervoor om deze (wel vervelende) situaties invloed te laten hebben op jouw keuzes, jouw gewoontes en gedrag. Natuurlijk kun je wel eens een zwak moment hebben en toch overstag gaan, maar realiseer je dan dat jij hier op moet reflecteren en dat je ervan kan leren voor de volgende keer. Maar praat het niet goed, door bijvoorbeeld je omgeving of omstandigheden de schuld te geven. Dit zorgt er namelijk voor dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor jouw acties en vervolgens weer de mist in gaat. Dat klinkt toch ook eigenlijk super kinderachtig, als je erover nadenkt?

En dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld gewichtsverlies. Dit geldt voor al jouw doelen. Nee, het zal niet altijd makkelijk zijn om je comfortzone te verlaten en om die stappen te zetten richting jouw doel. Maar niemand gaat het voor jou doen. Alleen jij hebt invloed op hoe jouw toekomst eruit ziet. En het leven zal iets in jouw schoot werpen waardoor je ineens je strategie moet veranderen of waardoor je voor een nieuwe uitdaging komt te staan om richting jouw doel te werken. Ik zeg ook niet dat dat makkelijk is. Het enige wat ik wil, is dat jij realiseert dat alles haalbaar is, zolang je zelf verantwoordelijkheid neemt en geen vingers wijst naar anderen of jouw omstandigheden. Want op deze manier ga je goedkeuren dat je niet verder komt, terwijl dat zo zonde is.

Jij verdient beter (veel beter!)

Het is ook niet eerlijk tegenover jezelf. Jij verdient het om de beste versie van jezelf te zijn. Om lekker in je vel te zitten. Om te kunnen zeggen f**k you, ik volg mijn eigen koers‘. Precies. Dat doe je voor jezelf. Ongeacht jouw omgeving, de omstandigheden en andere obstakels. Door jezelf een spiegel voor te houden doe je jezelf juist een plezier. Want als je je bewust bent van je eigen gedrag en je volledige verantwoordelijkheid draagt voor je eigen acties, dan ga je pas met grote stappen vooruit.

Het klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Denk erover na. Schrijf desnoods voor jezelf op in welke situaties jij jezelf echt in de weg zat of waar je tot op heden moeite hebt. En toets eens je eigen gedachten, je gevoelens en ga daar met een vergrootglas overheen. Is het realistisch wat je denkt? Is dat ook echt zo of zou je ook iets anders kunnen denken. Kun je niet-helpende gedachten omzetten in helpende gedachten? Wat kun je de volgende keer anders doen? Wat heb je nodig om toch die obstakels te overwinnen?

Laat mij je helpen

En zou je graag tips of advies krijgen van mij rondom jouw voeding of je mindset? Voel je absoluut niet bezwaard en stuur me een berichtje!

Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Instagram.

 

 

Klaar voor je nieuwe levenstijl?Let's get started!