De juiste balans vinden. Hoe dan?

Je hoort het continu om je heen. Als het gaat om voeding gaat het om ‘het vinden van de juiste balans’. En dan denk je: “Klinkt allemaal hartstikke mooi. Maar dit zegt mij dus geen ene malle moer over wat dit nu precies inhoudt.”

In mijn optiek creëer je balans door bepaalde keuzes te maken die niet structureel óf gezond óf ongezond zijn. Er bestaan geen goede of slechte producten, want het is belangrijk om te genieten en om je voeding gezond en gevarieerd te houden. Want dat zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, zowel fysiek als mentaal.

 Jezelf restricties op leggen.

Als je wilt afvallen ben je geneigd om, voor een snel resultaat, alles om te gooien. Je legt bepaalde regels op aan jezelf. Je mag even helemaal niks meer! Niet dat favoriete koekje bij de koffie. Niet dat lekkere wijntje of een bak popcorn tijdens een gezellig avondje met je partner of vrienden. Niet uiteten en anders altijd die salade kiezen… pfoe… en dat moeten we wel even een tijdje kunnen volhouden of niet?

Het is niet gek dat je dat na een tijdje niet meer volhoudt. You will suck the fun out of everything! Het gaat niet om snel resultaat. Want uiteindelijk verval je weer in oude gewoonten. Het gaat om het lange termijn doel. Waar wil je naartoe? En hoe ga je het zo houden? En hoe zorg je dat het niet voelt als een vervelende taak om fit en gezond te zijn, zonder dat je er continu mee bezig bent?

Wat betekent voeding voor jou?

Er zijn verschillende motieven om te eten zoals je eet. Denk aan gezelligheid, traditie (in de familie bijvoorbeeld), ontspanning of gewoonweg om te genieten. Mensen gebruiken eten zelfs om een bepaalde macht/status uit te stralen. Denk aan dure restaurants en het drinken van dure wijntjes. Of het is om te bewijzen hoe gezellig je wel niet bent. Dat eten altijd samenhangt met gezellig samen zijn. Ook worden keuzes gemaakt op basis van je leefwijze. Als je bijvoorbeeld plantaardig wilt eten en tegen dierlijke producten bent. Maar ook slaan mensen er soms in door, door continu ‘gezonde’ producten te kiezen, omdat het eten van bewerkte producten slecht is en het belangrijk is om je goed te voelen. Om je fit en gezond te voelen als je een voedzame maaltijd eet. Zonder opgeblazen buik en darmproblemen, omdat je jezelf vol stopt met alleen maar junkfood. Allerlei redenen waarom mensen bepaalde keuzes maken.

Het moet wel leuk blijven.

Waarom zou je niet genieten van lekker eten? Nee, niet alles is even voedzaam. Maar zolang je dus die balans vindt tussen ‘gezond’ en ´ongezond’, door gevarieerd te eten. De ene keer is dat een hamburger of pizza. De andere keer is het een verse, zelfgemaakte maaltijd met voedzame producten. Het gaat niet om die ene ‘slechte’ dag. Het gaat om de keuzes die je over de hele week en het hele jaar door maakt. Geniet hier en daar en denk goed na als je beseft dat je net even te vaak kiest voor iets ‘ongezonds’. teveel bewerkte producten en te weinig van voeding met meer voedingswaarde, dan maak je op basis daarvan een betere keuze.

Persoonlijk heb ik een bepaalde routine waarin ik gedurende de week grotendeels keuzes maak, waarvan ik weet dat deze goed zijn voor mijn gezondheid. En als daar hier en daar wat tussen zit dat iets minder ‘gezond’ is, dan ga ik me daar niet schuldig over voelen. En als ik een avondje met vrienden of familie ben of op een verjaardag, dan laat ik de teugels ook wat meer vieren. De dag erna eet ik dan weer zoals gewoonlijk. Als ik dan tot de verleiding kom om weer iets ‘slechts’ te eten, dan denk ik goed na over hoe de afgelopen dagen zijn geweest en maak ik op basis daarvan een verstandige keuze.

Denk na over de lange termijn

Ik merk dat mensen vaak wel ontevreden zijn over iets in hun leven en er graag over klagen, terwijl ze dit best kunnen veranderen. Als je niet wilt veranderen, dan gáát er ook niks veranderen. Het resultaat wat je wilt hebben komt niet zomaar aanwaaien. Als jij weet dat jij structureel de verkeerde keuzes maakt, dan zal je ook structureel jezelf teleurstellen. En afgezien van het uiterlijk (je wilt graag slank zijn en daarom afvallen bijvoorbeeld) zijn er ook tal van andere redenen waarom je beter voor jezelf zou moeten zorgen. Namelijk de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan overgewicht bijvoorbeeld. Is het soms moeilijk om een verstandige keuze te maken? Ja, natuurlijk! Maar om iets te bereiken moet je jezelf af en toe een schop onder de kont geven. Jezelf verantwoordelijk maken voor je eigen geluk en je eigen toekomst. Dat gaat niemand voor jou doen!

 

Wat moet je hiermee?

Tja, en nu? Mijn conclusie is dat je zou moeten kijken naar het geheel om die ‘balans’ te vinden. Je bent mijns inziens in balans als je gevarieerd eet en hierdoor genoeg voedingsstoffen binnen krijgt én enigszins kunt genieten in het hele proces. Zodat je helemaal happy en gezond bent!

Er zijn bepaalde richtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan. Deze doet onderzoek naar gezondheid, waarvan gezonde voeding één van de aandachtsgebieden is. De richtlijnen goede voeding zijn door het Voedingscentrum vertaald naar de Schijf van Vijf. Mocht je benieuwd zijn naar deze richtlijnen, ga dan naar Factsheet De Schijf van Vijf.

Laat mij je helpen!

En zou je graag tips of advies krijgen van mij rondom jouw voeding of je mindset? Stuur me vooral een berichtje! Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via instagram. Ik help graag!

Klaar voor je nieuwe levensstijl?Let's get started!