Koolhydraatarm dieet – wel of niet verstandig?

Koolhydraatarm de manier om af te vallen?

Het onderwerp blijft een discussie. Is een koolhydraatarm dieet nou de ideale manier om zo goed en zo snel mogelijk af te vallen? Mensen die een grote groep voedingsmiddelen zoveel mogelijk uitsluiten om (het liefst zo snel mogelijk) vet te verliezen. Yes, indeed…. don’t we all want a quick fix…

Om te weten of je hier überhaupt aan wilt beginnen, is het ook handig om te weten wat koolhydraten precies zijn en welke functies deze hebben (op zich handig, just throwing it out there). En wat is nou wel of niet waar als het gaat om vetverlies?

Lets get one thing straight…

Er bestaan ENORM veel diëten – maar de vuistregel is:

ELK type dieet waarin je minder energie (calorieën) binnenkrijgt dan dat jouw lichaam verbruikt, gaat zorgen voor gewichtsverlies. Of dat nu door een koolhydraatarm dieet is of niet. Al eet je nog zo weinig koolhydraten, als je teveel calorieën tot je neemt uit andere voedingsbronnen, dan kom je nog steeds aan / val je niet af. Het is dus niet zo dat koolhydraatarm eten effectiever is dan een voedingspatroon met veel koolhydraten. Wat wel belangrijk is, is om te kijken naar jouw ideale strategie (wat je kunt volhouden op lange termijn) om je doel te bereiken.

Koolhydraten hebben een functie

Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Deze zitten in enorm veel voedingsproducten, zoals brood, aardappels, rijst, erwten, bonen, melk, fruit, maar ook snoep, koek en chips.

Koolhydraten geven jouw lichaam energie. Het lichaam zet deze om in glucose, een stof dat ons energie geeft. Zonder glucose functioneer je niet goed en ben je minder alert. Dagelijkse bezigheden kunnen niet goed meer worden uitgevoerd. Koolhydraten zijn essentieel voor de hersenen en centraal zenuwstelsel.

Koolhydraten helpen je bij gewichtsverlies

En ze zijn goed voor gewichtsverlies (say what?!) – yep, you heard me. Maar kijk hierbij wel naar de kwaliteit van deze koolhydraten. Beperk dan de minder goede keuzes zoals snoep, koek, witte rijst, witbrood, frisdrank etc. Dit zijn bewerkte voedingsproducten waar alle vezels uit onttrokken zijn (waardoor je geen verzadigd gevoel krijgt) en vaak bevatten deze veel calorieën. Hierdoor krijg je al gauw teveel binnen, waardoor je aankomt. In die zin is koolhydraatarm eten dan inderdaad zogenaamd beter, als het puur zou gaan om die snelle koolhydraten. Je krijgt binnen korte termijn een piek in je bloedsuikerspiegel, waarna deze ook snel weer daalt en je energielevel hierdoor net zo. Je bent sneller vermoeid en hebt sneller weer trek in eten.

Langzame koolhydraten bevatten langere ketens van moleculen, waardoor je lichaam meer tijd neemt om deze af te breken en om te zetten in energie. Ook bevatten deze meer vezels, belangrijk voor een verzadigd gevoel. Zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente, fruit en peulvruchten. Door voedingsproducten te kiezen die een meer verzadigd gevoel geven heb je dan ook minder snel weer trek (een probleem die maar al te graag wil tackelen bij het afvallen).

Denk logisch na en maak de juiste keuzes

Als je al kiest voor minder koolhydraten, focus je dan op het beperken van snelle suikers. Maar zonder koolhydraten ontstaan ook een kans op tekorten aan vezels en bepaalde vitamines en mineralen. In principe kunnen mensen voor een periode zonder of met weinig koolhydraten, maar het is dus niet perse gezond. En ook niet nodig om af te vallen. 

Ga voor langzame, vezelrijke producten zoals:

  • Volkoren brood
  • Zilvervliesrijst
  • Couscous of quinoa
  • Groenten (bijv. broccoli, wortels, andijvie, pastinaak zijn goede bronnen)
  • Fruit
  • Havermout


Het draait om de energiebalans (calories in versus calories out). Maar voldoende koolhydraten eten is zeker niet verkeerd om je doel te bereiken op een manier waarop je het makkelijker kunt volhouden. Dus wil je afvallen, genoeg energie houden (zeker als je ook nog sport) en helder kunnen blijven denken (geen overbodige luxe….)? Wees dan niet bang om koolhydraten te blijven eten, maar maak hierin de juiste keuzes! 

En je wordt er een gezelliger mens van 🙂

Need help?

Nog meer vragen of behoefte aan voedingsadvies? Neem gerust contact met mij op,

 

Klaar voor je nieuwe levensstijl?Let's get started!